Lampioane chinezesti

Ce sunt lampioanele si de unde au aparut?

Desi in tara noastra au aparut de doar cativa ani, lampioanele decorative zburatoare apartin, prin traditie, lumii asiatice. De asemenea, daca in prezent sunt realizate in scop decorativ, festiv, aceste baloane de hartie colorata au avut, initial, un rol mai degraba utilitar si mistic.

Se pare ca aceste felinare din hartie de orez colorata, ce se inalta pe cer in zilele de sarbatoare gratie unei mici lumanari fixate in interior - sunt prezente, in cultura chinezeasca,  inca din secolul al III-lea i. Hr., iar rolul lor era de a alunga spiritele rele.

Legenda spune ca obiceiul de a aprinde lampioane si a le inalta pe cerul noptii isi are radacinile in incercarea oamenilor de a-l imbuna pe Zeul Focului, cel care amenintase ca va transforma in scrum capitala imperiului, pe data de 15 a primei luni din an. Urmand exemplul calugarilor budisti, care in aceeasi perioada a anului aveau obiceiul de a aprinde lampioane noaptea si de a le lasa sa se inalte pe cer in semn de respect si salut fata de Buddha, cineva a venit cu ideea ca, inante de data respectiva, toti locuitorii sa asa in strada cu lampioane portocalii sau rosii aprinse, astfel incat Zeul Focului sa creada ca asezarea este deja in flacari si sa renunte la gandul sau de a-i pedepsi pe locuitorii cetatii. Asa au aparut si lampioanele decorative, cele fixe.

Mai tarziu, in secolul al II-lea d.Hr., Kongming - unul dintre cei mai cunoscuti strategi si comandanti chinezi - a avut ideea de a folosi lampioane in scopuri utilitar-militare, si anume pentru semnalizare. In timp de razboi, felinarele zburatoare au fost foarte utile trupelor militare, deoarece acestea puteau fi inaltate pentru a lumina drumul, insa nu ramaneau in aer, ci reveneau la sol dupa numai cateva minute, suficient timp pentru a le permite soldatilor sa vada daca totul este in ordine sau nu. 

Pentru comandantii asiatici aceste felinare celeste erau folosite in strategia de lupta, reprezentand si o modalitate de a-si induce adversarul in eroare. Legenda spune că în timpul celor Trei Regate, Kong Ming (Zhu Ge Liang) a lansat catre cer lampioane pline cu informații false pentru a-l păcăli pe dușmanul său, Si Ma Yi.

Nu a durat insa mult pana cand acestea sa fie tot mai des folosite si in vremuri de pace. Oamenii obisnuiti au inceput sa utilizeze lampioanele in activitatile de zi cu zi, mai cu seama ca modalitate de a-si trimite dorintele si rugaciunile sus, spre cer, de unde ar fi putut fi auzite mai bine.


Aduc noroc si prosperitate

Pe langa valoarea lor culturala si istorica de necontestat, exista de asemenea credinta ca lampioanele chinezesti aduc noroc si usureaza necazurile. Se spune ca, cu cat aceste felinare fragile plutesc mai mult in aer, cu atat mai mult noroc va avea persoana care le-a inaltat. De asemenea, lampioanele impresioneaza zeitatile si tin spiritele rele departe. Se mai spune si ca cei care ofera lampioane zburatoare calugarilor budisti devin mai intelepti si mai priceputi decat au fost inainte ca aceste obiecte sa le lumineze viata. Iar lumina felinarelor ii poarta pe oameni pe calea cunosterii, a dreptatii si a binelui in general.

Mii de lampioane pe cer la trecerea in Noul An Chinezesc

O atmosfera magica si extraordinare spectacole de lumini se creeaza prin aprinderea lampioanelor la toate sarbatorile traditionale din tarile asiatice. In China, "Sarbatoarea lampioanelor" este celebrata fara intrerupere de peste 2.000 de ani, pentru a marca inceputul unui Nou An Chinezesc.

In acea perioada a anului, toate asezarile din China sunt cuprinse de frenezia festivitatilor dedicate acestor obiecte, inaltate pe cer in semn de bun augur si de indeplinire a dorintelor.

Si in nordul Taiwanului se organizeaza un faimos festival anual al lampioanelor zburatoare, cunoscut si sub numele Yuan Xiao Festival - unul dintre cele mai asteptate evenimente ale anului. Ceremonia se desfasoara in districtul Pingxi si are loc in ultima zi a festivitatilor ce marcheaza trecerea in Noul An Chinezesc (ziua a cincisprezecea a primei luni din calendar), moment in care mii de felinare colorate  lumineaza cerul deasupra acestei zone a Terrei.  

Zeci de mii de localnici si vizitatori participa la aceste ceremonii si inalta lampioane personalizate. Fiecare om isi decoreaza felinarul cu propriile imagini si dorinte, urmarindu-l apoi cat mai mult cu privirea pana ce acesta nu mai poate fi distins pe bolta cerului. Se spune ca norocul persoanei respective si sansele ca dorinta sa i se indeplineasca vor fi cu atat mai mari cu cat felinarul sau zburator va pluti mai mult. Petrecerea tine pana tarziu in noapte, oferind un spectacol vizual de neuitat pentru toti cei care participa la festival.

Exista, insa, obiceiul ca sa se aprinda lampioane si cu alte ocazii, la aniversari, casatorii sau orice alte sarbatori. In Thailanda, spre exemplu, la mijlocul lunii noiembrie, milioane de indragostiti lanseaza lampioane pentru ca acestea sa le aduca noroc, iar obstacolele vietii sa se risipeasca in vant.

Traditie asiatica adoptata de europeni

O traditie bine pastrata pe continentul asiatic, lansarea de lampioane zburatoare incepe sa castige tot mai mult teren si in restul lumii, atat peste Ocean, cat si in Europa. Aerul mistic si farmecul acestor lampi fragile, facute din hartie de orez si trimise catre cer doar cu ajutorul unei mici lumanari, au facut ca lampioanele chinezesti sa fie din ce in ce mai populare printre oameni cu traditii total diferite. Astfel, lansarea lor a devenit una dintre cele mai cunoscute activitati festive in intreaga lume.

Realizate in prezent din materiale biodegradabile si ignifuge, insa intr-o multime de forme si culori, aceste lampioane zburatoare au inceput sa fie tot mai indragite si folosite in cadrul diferitelor evenimente, petreceri, nunti sau botezuri de occidentali. Foarte multe cereri pentru lampioane vin din partea multinationalelor si a firmelor mari, cu multi angajati, pentru lampioane de petreceri corporate.

De cativa ani, lampioanele chinezesti - fie ele zburatoare, sau fixe, decorative, albe sau colorate – sunt mai nou nelipsite si de la evenimentele si momentele importante din viata romanilor.